Een Mp3speler is een Ideale ReispartnerDe mp3speler is een ideale, compacte reisgenoot als je graag je eigen muziek om je heen wilt en/òf de stem(men) van achterblijvende geliefde(n).

Afhankelijk van het merk en de opslagcapaciteit kun je er veel of al je lievelingsnummers via je computer op opslaan.
Sommige zijn uitgevoerd met een voice-recorder en daarmee kun je leuke dingen opnemen, om onderweg bij weg te zwijmelen.

Op deze pagina van dé vakantie checklist lees je meer over:
schokbestendigheid
de kleinste
formaat
waar te koop


MP3speler


SCHOKBESTENDIG
Een mp3speler is uniek in de manier van afspelen: omdat ze niet werken met een draaiend mechanisme zijn ze schokbestendig, ook bij het sporten. De goede geluidskwaliteit samen met de kleine omvang van de bestanden, hebben de MP3-spelers snel bijzonder populair gemaakt.

DE KLEINSTE
De meest ideale mp3speler voor op reis is natuurlijk de kleinste en die is zo groot als een sleutelhanger en wordt ook wel mp3-sleutel genoemd. Ze hebben een flash-geheugen voor de opslag, zijn daardoor snel, nemen heel weinig stroom en de gegevens blijven ook zonder stroom erop staan. Via de USB-poort laad je je muziek of andere bestanden op de speler.

De capaciteit van de mp3-sleutels varieert van 128 MB tot 2 GB. Hoe meer geheugen hoe hoger de prijs. 128 MB is goed voor 2 uur muziek en 1 GB wel 16 uur. Momenteel is 256 MB al heel betaalbaar.

Sommige hebben een ingebouwde batterij, die automatisch wordt opgeladen zodra de muziekbestanden via de computer worden geladen. Dat is erg handig natuurlijk. Zo'n batterij is echter minder gemakkelijk (of niet) te vervangen, mocht de levensduur ervan verstreken zijn.

De iets grotere mp3-speler heeft een harde schijf en kan 1,5 GB tot 80 GB bevatten.


FORMAAT
Elke mp3speler kan tegenwoordig de wereldstandaard voor digitale muziek, MP3-bestanden aan. Vaak ook WMA(Windows Mediaplayer)-bestanden. Contoleer dat wel vóór je er een aanschaft. MP3-muziekbestanden worden kleiner gemaakt - gecomprimeerd. De zachte geluiden volgend op hard geluid worden eruit gehaald. Je kunt geen verschil horen tussen dit kleinere bestand en het origineel, hoewel dat per muzieksoort wel kan verschillen. Ook is de geluidskwaliteit afhankelijk van de koptelefoon. Vind je dat erg belangrijk, bezuinig hier dan niet op.

Door deze compressie kan een bestand veel (12x) kleiner worden opgeslagen.

Je kunt je eigen CD's met een converteer-programma omzetten naar MP3-formaat. Of je lievelingsnummers van het internet downloaden. Je doet er wel verstandig aan om een gedownload bestand eerst met je virusscanner te checken voor je er verder iets mee doet.


WAAR KOPEN
Wil je voordat je tot aanschaf overgaat nog meer informatie, neus dan eens rond, bijvoorbeeld op


- eBay, de grootste online handelsplaats ter wereld met wereldwijd meer dan 85 miljoen leden.
Veel wordt daar aangeboden vanaf 1 euro, dus als je geluk hebt, kun je heel voordelig aan zo'n leuk apparaatje komen.

In december 2004 heb ik een mp3-speler via eBay in China gekocht. En binnen twee weken had ik hem keurig in huis, inclusief een enveloppe met prachtige Chinese tekens.

Klik hier voor een mp3speler vanaf 1 euro!
<- Elke Vakantie

<- Kinderen

<- Home

Pagina bijgewerkt op 27 april 2007