Op Winter-campings Je Skivakantie DoorbrengenMet een goede voorbereiding zijn winter-campings helemaal niet zo'n raar idee. In dit deel van dè vakantie-checklist lees je meer.
Zeker voor de echte kampeerders zal de vrijheid weer lonken, maar ook voor wie de eerste stap eens wil wagen. Er zijn mensen die dan zelfs in een tent durven overnachten. Maar waarschijnlijker is het dat je zult kiezen voor de caravan of camper.

Denk extra goed na over de voorwaarden die je aan winter-campings stelt. En of je caravan voldoende geïsoleerd is, verwarmd en geventileerd kan worden. Neem maatregelen tegen vast- en bevriezen.


VOORWAARDEN WINTER-CAMPINGS
Voor sneeuwvakanties op een wintercamping zijn de volgende punten van belang, wanneer je tenminste niet voor onaangename verrassingen wilt komen te staan.
Ga van de meest extreme weersomstandigheden uit en dan is het wel bijzonder prettig als:
- de sanitairblokken verwarmd zijn en afgesloten kunnen worden
- er voldoende, gevulde propaangasflessen aanwezig zijn om je caravan lekker warm te houden
- er een goede stroomvoorziening vlakbij je standplaats is met minimaal 10 ampère
- er een extra ruimte is waar je natte skikleding kunt ophangen en drogen
- er een skibus vlakbij stopt, voor als jezelf liever niet rijdt in de sneeuw
- je kunt kiezen voor een plaatsje in de zon, DOEN!

Want wat is er lekkerder dan - op een heldere dag - voor je caravan - in het zonnetje buiten - je broodje te eten of van een kopje koffie te genieten?
. Als het stralend weer is, ben je in je nopjes met dat plekje in de zon. En op zo'n dag ben je ook vlug van eventuele condens in je caravan verlost.EISEN AAN ISOLATIE EN VERWARMING
Je hoeft het overigens helemaal niet koud te hebben op winter-campings. De eisen aan de isolatie zijn natuurlijk wel wat hoger. Anders verbruik je veel gas en heb je meer last van condens. Condens ontstaat op minder verwarmde plaatsen. Tegenwoordig zijn de caravans meestal goed geïsoleerd of hooguit kunnen de wielkasten nog wat isolatie gebruiken. Dit kun je aan de de binnenkant zelf aanbrengen. Ook is het erg prettig als er vloerbedekking ligt of extra vloerverwarming is aangebracht. Een kachel alleen is vaak niet voldoende, kies voor centrale luchtverwarming of centrale vloeistofverwarming.

Overigens is butaangas bij winterkamperen i.v.m. temperaturen onder
4°C niet te gebruiken en de geringe inhoud zal door het vele gebruik van de kachel te snel op zijn.
Op vrijwel alle winter-campings zijn 33-kg propaangasflessen te huur. Neem een gasslang van 2 meter mee om deze aan te sluiten op je caravan. Op sommige campings is een gasleidingnet aanwezig. Het is belangrijk voor je veiligheid en gezondheid (koolmonoxidevergiftiging!) om voor vertrek de gasverbruikers op juiste werking te controleren.

Als de watertank in de disselkast staat, zul je hem ter voorkoming van bevriezing in de caravan moeten plaatsen.
Vaak is er in een bankkast wel plaats voor een watertank. De waterafvoeren moeten voldoende verloop hebben om geen water in de buizen te laten staan, ook weer door de kans op bevriezen.

Zorg dat de elektriciteitskabel niet op de grond hangt en veeg de sneeuw er geregeld even af en maak hem los. Anders vriest hij gemakkelijk vast (smelt zichzelf in).


VENTILATIE
Goede ventilatie houdt de lucht binnen schoon en draagt bij tot een gelijkmatige temperatuurverdeling. Frisse, droge lucht stroomt onderin de caravan binnen en de gebruikte lucht gaat via het dakluik weer naar buiten. Dek ontluchtingsroosters nooit af. Hooguit mag voor een koelkast(NIET die op gas)rooster een speciaal afdekplaatje. Bij de meeste moderne caravans is de koelkastventilatie volledig afgeschermd van het interieur.


VOORTENT
Een speciale wintervoortent is beslist een aanrader! Je hebt dan een buffer tussen de koude buitenlucht en je lekker warme caravan. Ook kun je je wintersportspulletjes er kwijt. De voortent die je 's zomers gebruikt is niet geschikt voor de winterperiode. Een wintervoortent heeft een klein, hellend dak, zodat er maar weinig sneeuw op kan blijven liggen.


Zoek en vind je wintercamping in Europa.

WAT NEEM IK MEE
Kijk voor dingen die je standaard voor caravans nodig hebt en die natuurlijk ook voor winter-campings handig zijn. Daarnaast heb je nog wat extra zaken nodig voor plezierig verblijf op winter-campings.
NEEM OOK MEE
- sneeuwschuiver
- kokosmat tegen uitglijden op metalen opstapje
- 6 plankjes in plastic zakjes, onder banden en uitdraaisteunen, tegen vastvriezen
- speciale schoorsteenverlengpijp (tegen dichtsneeuwen)
- kapje voor over dakluik
- gasslang van 2 m.
- waterpomp
- reservebatterijen voor kachelontsteking
- gloeibougie voor centrale verwarming
- föhn


TIPS VOOR LANGERE (WINTER)STALLING:
Tot slot nog een paar tips voor als je terug bent van een mooie vakantie op een van de mooiste winter-campings van Europa, het stallen van je caravan of camper. Maak er een vaste routine van, dan begint je volgende vakantie een stuk fijner.
- bandenspanning met ca. 0,5 bar verhogen, nog beter is de steunen uitdraaien
- handrem niet aantrekken
- watertanks leeg laten lopen en ventielen openlaten
- sloten van deuren smeren
- alle! levensmiddelen verwijderen
- alle deurtjes en kasten openen, ook de bedkasten
- vochtvreter neerzetten
- gasfles afsluiten en verwijderen
-> Caravan

<- Camping

<- Home

Pagina bijgewerkt op: 27 februari 2005