Winterbanden Zijn Superieur Bij Het Rijden in Sneeuw.Met winterbanden rijd je zo veilig mogelijk over natte, gladde en besneeuwde wegen.

Ben jij wel eens op een besneeuwde weg omhoog gestrand? En toen je zat te klungelen om de sneeuwkettingen te monteren, rijden die Oostenrijkers gewoon dezelfde weg omhoog, zonder kettingen!

En wanneer je in Duitsland of de Alpenlanden bij een ongeval betrokken raakt, kun je aansprakelijk worden gesteld voor de schade wanneer je niet op winterbanden rijdt als dat wel noodzakelijk was geweest.
RUBBERSAMENSTELLING
De winterband is ontwikkeld om meer grip en minder slip te bieden onder winterse omstandigheden.
Waar anders al sneeuwkettingen nodig zijn, kun je een winterband nog goed vooruit komen.

Rubber wordt bij lagere temperaturen harder en dan is een optimale aanpassing van de band aan het wegdek niet meer mogelijk.
Bij banden tot 190 km/u ligt dit punt bij ca. 7°C, dus boven het vriespunt!
Door een aangepaste rubbersamenstelling is dit punt voor winterbanden verschoven naar zeer lage temperaturen.
Het rubber blijft soepel en zorgt voor een
betere grip, wegligging en een kortere remweg.


OOK IN NEDERLAND
Dus ook in Nederland hebben de winterbanden voordelen, immers bij temperaturen onder de 7°C gaat de winterband beter presteren dan de zomerband.
En bezuinigen op banden is bezuinigen op veiligheid.
Het beste kun je zomer- en winterbanden hebben, die afwisselend gemonteerd worden.


VELGEN
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je vier complete wielen (dus velg met band) aanschaft voor de sneeuwbanden. Hierdoor gaat het omzetten, afnemen en opslaan simpeler en het monteren en demonteren is niet goed voor de band.
Bovendien bespaar je dan op de kosten voor balanceren en ventielen.


PROFIEL
Ook het profiel van een winterband is heel belangrijk en anders dan die van een zomerband.
Een zomerband is ongeschikt voor het rijden op sneeuw, hij vindt geen enkel houvast.
Bij winterbanden is het profiel voorzien van lamellen, die als grijpers in de sneeuw happen.
Deze profielen doen hun werk niet goed meer als de diepte tot minder dan 4mm is afgenomen.
Dan kun je ze wel afrijden in de zomer, maar dan moet de bandenspanning wel goed zijn, omdat de winterband gevoeliger is voor warmte-ontwikkeling dan de zomerband.


STICKER
Voor winterbanden mag een lagere snelheidscode banden gekozen worden dan eigenlijk voor de auto is voorgeschreven.
Je bent dan wel verplicht een sticker met de toegestane maximale bandensnelheid in het gezichtsveld van de bestuurder te plakken, om je daaraan te helpen herinneren.


BANDENSPANNING
Winterbanden moeten meestal een 0,2 bar hogere bandenspanning hebben dan zomerbanden. Meet bandenspanning koud en zorg dat je ze op spanning houdt.
Informeer bij aanschaf van winterbanden naar de aanbevolen bandenspanning en raadpleeg het instructieboekje van je auto.


SNELHEID
Ook de snelheidsbeperking hoeft geen reden meer te zijn om van winterbanden af te zien; er bestaan winterbanden die gebruikt kunnen worden tot 240 km/uur (lijkt mij snel genoeg).


VOOR- EN NADELEN OP EEN RIJTJE:
VOORDEEL
- maximale rijveiligheid tijdens winterse omstandigheden
- korte remweg, meer grip bij temperturen onder 7°C
- je zomerbanden slijten een poosje niet
- niet direct sneeuwkettingen nodig in wintersportgebieden
- mogelijkheid tot goede controle van de banden tijdens het wisselen
- verminderde kans op schade en/of lichamelijk letsel

NADEEL
- je moet banden opslaan
- soms iets vager gevoel in stuur door lamellenprofiel
- verwisselen en balanceren moeten wel even gebeuren


OPSLAG
Markeer de positie van de band op de auto (linksvoor LV, rechtsachter RA, enz.) Om gelijkmatige slijtage te bevorderen kan men bij montage de onderlinge positie wisselen, maar let er hierbij op dat veel winterbanden draairichting gebonden zijn.
Grindresten en kleine steentjes uit de profielen verwijderen, de wielen en banden met water schoonmaken en laten drogen (oxidatie). Banden op de velg gemonteerd moeten liggend op een vlakke ondergrond opgeslagen worden. Of hang ze aan het wiel op. Dek de banden af tegen vuil, stof, neonlicht en elektrische apparatuur die ozon verspreiden (copieermachines). Benzine, olie, vet en chemicaliën zijn heel slecht voor banden.
Banden zonder velgen rechtop opslaan en zo nu en dan draaien.


SNEEUWKETTINGEN MOETEN WEL MEE
In Oostenrijk en Zwitserland blijven sneeuwkettingen verplicht op plaatsen waar een rond blauw bord staat met daarop een autoband met sneeuwketting. Oefen thuis eens een keer met het omleggen van sneeuwkettingen.
Als het koud is en glad en je wielkassen zitten onder de prut, gaat het niet zo makkelijk als in je garage. Maar je weet dan een klein beetje wat de bedoeling is. Ik zal je verklappen dat het ons nooit gelukt is, thuis wel, maar in de bergen niet! Maar in ons geval was er tot nu toe steeds een andere weg naar boven.
<- Van winterbanden terug naar Autovakantie

<- Home

Pagina bijgewerkt op 5 oktober 2006