Een Autoreis Met Kinderen Kun Je Eenvoudig en Toch Goed Voorbereiden.In dit deel van dé vakantie-checklist vind je van alles over een (lange) autoreis met kinderen. Want zeg nou zelf, dat is toch echt wel wat anders dan zonder kids.
Je weet of kunt je wellicht voorstellen, dat een lange reis met je baby of kinderen gezelliger verloopt wanneer zij het naar hun zin hebben.

Top 5 tegen reisziekte

Please enter the word that you see below.

  

goede reis!De meeste informatie op deze bladzijde kun je overigens ook heel goed gebruiken voor lange reizen met andere vervoersmiddelen.

Op deze pagina van de vakantie-checklist kun je meer lezen over:
een lange autoreis met kinderen
verkeersdrukte en warmte tijdens een autoreis met kinderen
verveling voorkomen
wagenziekte
reisverslag maken
kleine cadeautjes

Favoriet bij gezinnen
De auto is het favoriete vakantievervoermiddel voor gezinnen met kinderen:
* je bepaalt je eigen tempo
* bepaalt zelf wanneer, waar en voor hoe lang je gaat stoppen
* je kunt eventueel je reisdoel veranderen.

Maar kinderen vinden vaak de (duur van de) reis in de auto het minst leuk: ze kunnen niet van hun plaatsje af en kunnen hun energie niet (genoeg) kwijt.

Het loont de moeite om wat extra aandacht te geven aan het comfort en plezier van de kinderen, want hoe meer zij genieten, hoe leuker jij het hebt. Lees ook de tips over heimwee eens.

En wanneer je je zelf erg druk maakt over een lange reis, zal een kind die spanning waarschijnlijk overnemen. Hoe normaler jij doet, hoe gewoner je kind het allemaal vindt. Benader het positief: ‘Fijn, lekker op vakantie!‘LANGE AUTOREIS MET KINDEREN
Voor kleine kinderen maakt het niet veel uit waar ze naar toe gaan op vakantie. Het feit dat ze op vakantie gaan is al leuk en spannend genoeg.

Vertel ze van te voren dat ze heel lang in de auto moeten zitten en dat jullie onderweg geregeld zullen stoppen om even iets anders te doen dan in de auto zitten. En toch zul je waarschijnlijk al na een paar minuten horen: zijn we er al? Dan is het tijd om alle tips op deze pagina uitproberen.

KORTE AFSTANDEN
Kies de afstanden voor je autoreis met kinderen niet te groot. Lekker opschieten is fijn, maar niet ten koste van de sfeer.
Zeker als een kind de peutertijd voorbij is, kun je beter wat korter in de auto zitten, dan te lang. Kleinere kinderen slapen vaak nog hele stukken, maar de oudere kids gaan zich waarschijnlijk sneller vervelen.

Natuurlijk is dat afhankelijk van het kind, de ruimte (of beter het gebrek daaraan) achterin en de afleiding.

KINDERZITJE
Zet kleinere kinderen altijd in een kinderzitje en de iets grotere op een zitting-verhoger, dan zit de autogordel ook beter en hebben ze beter uitzicht naar buiten.
Er bestaan voor kinderen tot ongeveer 12 jaar z.g. sluimersteunen, waar ze lekker tegenaan kunnen hangen, maar een kussen voldoet ook vaak wel.

TIP VAN SANDRA, lezeres van de vakantie-checklist.com:
"Wij hebben nog een hele goede tip voor een lange auto reis met een jonge baby. Wij hebben voor onze vakantie naar Oostenrijk afgelopen week een speciale auto reiswieg gehuurd bij www.reiswieghuren.nl en zijn zeer tevreden. Het is een hele comfortabele en veilige manier van vervoeren voor de baby. Luc is nu 3 maanden oud en heeft heerlijk geslapen en kon zich, als hij wakker was, ook nog prima bewegen maar lag toch vast. Zo'n lange rit in de maxi cosi is toch niet zo prettig voor zo'n kleine uk."

ONDERBREKING
Doe bij elke stop iets actiefs:
rennen
voetballen
tikkertje
touwtje springen
.....
Plan ergens onderweg een lange onderbreking en bezoek dan een zwembad, dierentuin, speeltuin of iets dergelijks. Of zoek op het heetst van de dag een plekje in de schaduw om lekker lang te picknicken.

Wissel eens van plaats en ga ook af en toe op de achterbank zitten. Een kind onder de 12 jaar of kleiner dan 1.50 m. moet wel in een autozitje op de voorbank.
Hoe zit het ook alweer?

TOP ^


DRUKTE EN WARMTE TIJDENS EEN AUTOREIS MET KINDEREN
Plan je je autoreis met kinderen in het weekeinde, dan omzeil je oponthoud door vrachtverkeer. Maar in het hoogseizoen kun je weer beter de minder drukke doordeweekse dagen kiezen om te reizen.

De temperaturen kunnen zomers hoog oplopen in de auto, dus vergeet niet zonwering voor de ramen te bevestigen.
Als je die toch vergeten bent, kun je ook een handdoek tussen het raam klemmen. En leg ook maar een handdoek in een kinderzitje.
Laat een kind nooit alleen (slapend of niet) in de auto in de zon.

Sommigen kiezen er bewust voor om 's nachts te rijden: kinderen slapen meer, geen last van warmte, geen files - normaal gesproken, je kunt meer kilometers maken. Maar bedenk wel dat het vermoeiender is en dat de kinderen dan de volgende dag wèl fris èn wakker zijn....


VERVELING VOORKOMEN TIJDENS EEN AUTOREIS MET KINDEREN
Bij een lange autoreis met kinderen moet je je enige moeite vooraf getroosten:
Bind aan de voorstoelen opbergzakken waar jij en je kind van alles in kunnen (ver)stoppen: iets te drinken, een nieuwe pen, een vertrouwd speeltje....
Een tafeltje dat je aan de voorstoel kunt hangen is ook fijn om op te tekenen of te puzzelen.

TIP VAN THERESE, lezeres van de vakantie-checklist.com:
"Ter aanvulling op de stoelhanger met tekenspullen etc.
Wij maken altijd een vakantiemap.
Neem een leuke multomap en vul die met
* kleurplaten
* spelletjes
* rebussen van het internet
* wat leuke stickervellen
en voila, ze zijn uren zoet.
Je kunt de map ook leuk versieren, er bestaan mappen waar je wat tussen de kaft kunt steken en daar maken wij altijd een collage van het land van bestemming van.
Ikzelf maak ook ieder jaar zo'n map maar dan met de
* route
* bezienswaardigheden
* tips
* adressen etc.
Zo heeft ieder zijn eigen map met wat hij of zij leuk vindt.
Succes gegarandeerd!"
Dit is een mooie aanvulling en variatie op een reisverslag maken

Fopspeen en speeltjes
Maak speeltjes met een touwtje vast aan het autostoeltje en bevestig een eventuele fopspeen aan de kleding. Misschien ben je er geen voorstander van om een fopspeen buiten bed als zoethoudertje te gebruiken, maar het kan veel ergernis voorkomen als je voor een lange autorit van dit principe afstapt.

Nog een speelgoedvariatietip van Heleen "voor kinderen tot een jaar of drie:
- koop 4 karabijnhaken (niet te zware, plastic dan denk ik)
- wat breed, leuk gekleurd, elastiek

Knip 3 stukken elastiek af, zo lang als hoogte plafond tot autostoel. Beide uiteinden van deze elastieken naai je om, zodat er een lusje ontstaat.
Hier kan een karabijnhaak door. Aan de bovenkant hang je de 3 stukken aan 1 karabijnhaak en bevestig je deze aan de plafondhandgreep.
Aan de onderkant ieder een eigen haak. Hier kan je speeltjes aan hangen, en ook vaak even wisselen. Ik hang er rammelaars, knuffels, geluid- of lichtdingen aan.
Ook als een kindje er thuis niet meer mee speelt, omdat het er te groot voor is, in de auto vermaken ze zich er prima mee. Kinderen vanaf een maand of 8 tot een jaar of 3 kunnen zich hier goed mee vermaken en je hebt nooit het probleem dat ze een speeltje kwijt zijn, omdat het op de grond gevallen is. Bij onze kinderen werkt dit perfect."
Misschien kun je in plaats van karabijnhaken ook klittenband gebruiken.

MP3-SPELER, DVD-SPELER of E-READER
Muziek of verhaaltjes op CD of tegenwoordig een eigen MP3-speler doen het altijd goed tijdens een (lange) autoreis met kinderen.
En als je het voor de achterbank helemaal vèt! wilt doen, kun je een draagbare DVD-speler met een stel favoriete DVD's mee te nemen. Zo'n DVD-speler kun je huren of zelf aanschaffen.

Zijn je kinderen al iets ouder kun je op een e-reader heel veel leuke leesboeken meenemen. Maar pas op voor reisziekte.

TOP ^

Gewoon zelf liedjes met elkaar zingen blijft natuurlijk ook erg leuk en daar heb je al die dure spulletjes niet voor nodig.

Wanneer je tijdens je autoreis met kinderen moet wachten tot:

 • de auto Start - noem filmsterren met S

 • het licht op Groen springt           plaatsnamen met G

 • iedereen weer is Ingestapt          dieren met I

 • het ophoudt met regenen           voetballers met R

 • de File is opgelost                     F …..

 • je bij een Parkeerplaats komt     P

 • de wc vrijkomt                         V

 • de Zon opkomt                         Z

kun je een heleboel spelletjes in je eentje of met meer doen.

Op bepaalde leeftijden is een favoriet spel: ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is....
Zelfs in een kleine ruimte als een auto kan dit een mooi tijdje voor afleiding zorgen.

Andere spelletjes zijn:
 • dier raden, door alleen vragen te stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden
 • zeg eens uh, als je uh zegt ben je af
 • galgje, korte woorden (bijv. plaatsnamen) raden, het aantal letters geven, dmv vragen: zit er een ‘e’  in? Ja, de 1e en 5e
 • ik ga op reis en neem mee..... de volgende noemt eerst het vorig genoemde ding en voegt een nieuwe aan toe, enz.
 • zwaaien naar andere auto’s
 • (gekke) zinnen bedenken met de letters van nummerborden
 • verzin en vertel om de beurt een stukje van een verhaal
Een puzzel-, schets- of vakantiespeelboek, potloden, pennen, magnetisch tekenbord en kleine computerspelletjes.... mijn oordeel? Erg handig op iedere autoreis met kinderen!
Maar sommige kinderen worden misselijk van deze activiteiten, omdat ze de beweging van de auto niet zien/volgen.

TOP ^


MISSELIJK/WAGENZIEK
Een autoreis met kinderen én wagenziekte is niet echt leuk. Je kunt proberen zo veel mogelijk oorzaken weg te nemen, want het is vooral lastig, niet ernstig of gevaarlijk. Er bestaan allerlei (huis)middeltjes tegen reisziekte, ook homeopathische. Het ene zal misschien meer effect hebben dan het andere, een kwestie van proberen:

 ·         ontbijt of lichte maaltijd voor de reis begint (weinig en niet te vet)

·         geen koolzuurhoudende dranken of zure fruitsapjes

·         geregeld wat water drinken

·         weinig of geen zoetigheid, zure en vette dingen eten

·         wel appel of ander fruit, wortel, komkommer, rijstwafels e.d.

·         voldoende ventileren

·         recht vooruit kijken

·         in één oor (links òf rechts) een watje, bij mijn zoon hielp dat wel

·         misselijk? Pas je rijstijl aan: trek rustig op en rem niet al te stevig

·         geef een biscuitje

·         las een stop in (als de beweging ophoudt, stopt het vrijwel direct)

·         plak een pleister horizontaal over de navel

·         polsbandje met acupressuurpunt-activering

En mocht het toch misgaan, zorg ervoor dat je dan plastic zakken bij de hand hebt en voldoende verfrissingdoekjes of (natte) washandjes.
Ook een schoon stel kleren kan nodig zijn.

Bij tankstations en wegrestaurants zijn vaak sanitaire voorzieningen en in Duitsland en Frankrijk zijn op parkeerplaatsen langs de snelweg ook goede voorzieningen voor kleine kinderen.
Op parkeerplaatsen waar alleen toiletten zijn, is het vaak beduidend minder schoon en fris dan op de grotere stopplekken met een restaurant erbij.


REISVERSLAG
Grotere kinderen kunnen alle plaatsen waarlangs de reis gaat in een reisschriftje bijhouden. Voor de echten eventueel met tijden en afstanden erbij! Als ze thuis de route mee hebben uitgestippeld en de verkeersborden die ze denken tegen te komen al getekend of uitgeknipt en opgeplakt hebben, kan telkens een streepje ernaast geturfd worden als ze die onderweg gezien hebben. Dat kan natuurlijk ook met politieauto's, ambulances, automerken, verschillende kleuren auto's, nummerborden met bepaalde letters of cijfers, buitenlandse nummerborden, verkeerslichten, auto's met caravan, ….. geef je fantasie de vrije loop.

Als ze er ook nog tekeningen en/of kleine verslagen in willen zetten over de leuke dingen die ze meemaken en toegangsbewijzen e.d. er bijgeplakt worden, heb je natuurlijk een fantastisch reisverslag samen met de (later) bij te voegen vakantiefoto's.
Wellicht moet je wat stimulerend motiveren om dit geregeld even bij te werken, maar het is heel erg de moeite waard. Maar push niet te veel, vakantie is ook leuk zonder verslag.

TOP ^


KLEINE CADEAUTJES VOOR EEN AUTOREIS MET KINDEREN
Ik koop het hele jaar door kleine, niet al te dure speeltjes. Voor de reis pak ik ze mooi in en zet hun namen erop.
Voor jongere kinderen hoeft het niet eens een nieuw stukje speelgoed te zijn, het uitpakken is al leuk genoeg, het papier in duizend stukjes scheuren ook. Kijk niet al te veel naar de rommel. Ruim het zo goed en zo kwaad als het gaat op tijdens een tussenstop.

Na een bepaald aantal kilometers of vlak voor/na een stop (vaak nog niet aan het begin, maar dat hangt ervan af) geef ik ze een cadeautje. Soms helpt het om dan weer zonder mokken de auto in te stappen en ze weer een poosje zoet te houden.


Heb jij een gouden tip?

Heb jij ook een gouden tip voor een prettige autoreis met kinderen? Laat het ons weten!

[ ? ]

Voeg maximaal 4 afbeeldingen toe (optioneel)[ ? ]

 

Klik hier om meer te uploaden (optioneel)

Informatie over jou (optioneel)

Wanneer je credits als schrijver wilt ontvangen, moet je wel onderstaande gegevens invullen

Submit Your Contribution

 •  Regels voor je bijdrage.


(Je kunt op de volgende pagina aanpassingen doen en een voorbeeld bekijken)

Wat andere bezoekers vinden

Hieronder kun je zien wat andere lezers vinden...

rennen tijdens de pauze en cadeau bij het instappen Nog geen beoordelingen
tijdens de reis naar zuid Frankrijk wisselden we 3 uur autorijden af met zeker een uur stoppen. Bal mee, even lekker rennen! wat drinken, eten nog even …

leuk tijdens pauze Nog geen beoordelingen
als je pauze neemt is het goed voor de kids om wat te bewegen. Wij nemen een bellenblazer mee, de kids rennen erachter en proberen ze te vangen. Super …

Dieren namen  Nog geen beoordelingen
Je begint met een dier bijvoorbeeld; beer . Het volgende dier moet dan beginnen met de laatste letter van daarvoor , dus nu met een r = rat

Dienblad Nog geen beoordelingen
Als een tafeltje aan de voorstoel niet werkt, of je hebt dat simpelweg niet, is een dienblad op pootjes een idee voor kinderen om op te kleuren, spelletjes …

klein speelgoed Nog geen beoordelingen
neem wat van die plastic dieren mee van de boederij of dinosauriers. Of anders kleine autootjes.

zitten en .. Nog geen beoordelingen
Gewoon zitten en mond dicht. Kinderen mogen al blij zijn dat ze op vakantie kunnen in deze crisis tijd

Klik hier om je eigen commentaar te geven.

<- Autovakantie

<- Kinderen
Pagina bijgewerkt op 19 juli 2012